Det är inte billigt att skaffa helt ny inredning till en butik och det är klart att man kan förstå att många tycker att det bästa är att köra vidare med det som redan fanns i butikslokalen då den togs över. Nu ska man dock vara medveten om att begagnad butiksinredning inte alltid är att plus med tanke på att den kanske inte alls passar ihop med det nya butikskonceptet. Om man öppnar en skobutik i det gamla bageriet så ser man ju genast att de gamla diskarna inte är till för skor men det här är ett hårddraget exempel. Även en butik som har haft snarlik inriktning kan ha inredning som helt enkelt är så gammal att den inte längre fungerar som den ska. Om det inte känns trevligt och inbjudande i butiken så har man inte sparat på att betala mindre för butiksinredningen, tvärtom, så kanske man förlorar kunder på att butiken upplevs som allmänt sunkig.
Begagnad butiksinredning i en ny butik
I en helt ny butik så vill man ju ha en fräsch och ny känsla. Frågan är om man kan få detta med begagnad butiksinredning som förvisso fortfarande ser bra ut men som planerades för en helt annan typ av försäljning. Många gånger så kan det vara bättre att satsa lite mer på ny inredning till butiken och då gärna möbler som är gjorda i metallmaterial som är enklare att underhålla. Undantaget är när man tar över en butikslokal och får inredning som fortfarande är mycket fräsch och snygg. Dessutom så kanske man kan köpa ett parti med möbler för butik som är begagnade men som är i gott skick. I detta fall så kanske det går bra att matcha allting på rätt sätt så att det inte märks att man inte har skaffat möbler och hyllor som är skräddarsydda till det egna butikskonceptet.
Om man får hjälp av en duktig inredningsdesigner så kan man komma fram till den bästa vägen och lyckas även med det begagnade. Om man inte själv är estetiskt sinnad så blir det lätt fel och det kan man få ångra när man väl märker att möblemanget inte gör ens butik och varor rättvisa.
När man måste byta ut
Det händer förstås att man måste byta ut enstaka möbler i en butik och då kan man också fundera på möjligheten att spara pengar på begagnat. Om man till exempel bara behöver nya hyllor så kan man ju se om någon säljer begagnade hyllsystem av ett hållbart material som aluminium eller rostfritt stål. Den här typen av hyllsystem är enkla att anpassa och man får för det mesta möbler som ser som nya ut efter en enkel rengöring. Genom att se på annonser så kan man snabbt se om det finns begagnade alternativ. Sedan gäller det att jämföra priserna på dessa med priserna på nya detaljer. Om skillnaden inte är så stor så kan det vara bättre att satsa på nytt så att man får den flexibilitet som man kan behöva längre fram då man vill göra nya uppdateringar. När man bara byter ut en enkel möbel så är det förstås viktigt att man finner helt rätt stil och färg så att denna inte bryter mot resten av det som redan finns i butikslokalen.
Inredning som går att bygga på
Idag så kan man köpa nya butiksmöbler från företag som tar fram serier där man kan bygga på med nytt när detta behövs utan att man ser någon skillnad. Ett gott exempel på detta är hyllsystem med spjut där man lätt adderar eller tar bort i enlighet med de behov som man har. De företag som utvecklar och tillverkar butiksinredningen kan till och med vara med och föreslå vilken typ av inredning som man bör använda sig av i sin butikslokal med tanke på hur man kommer att arbeta i den. Det här är en stor hjälp och även om det kanske kostar mer att köpa nytt så är det något man har igen på sikt.
Renovera äldre inredning
För att renovera äldre inredning så kanske man måste skicka den till en metallverkstad som kan ta bort rost och skapa nya vackra ytbeläggningar. Det gäller att avgöra när begagnad butiksinredning blir ett bättre alternativ till att rusta upp de möbler man har eller att helt enkelt köpa nytt. Man får väga kostnader mot slutresultat och köra på det som är logiskt i alla avseenden.