Om en skyltdocka skrämmer dig så kanske du har Pediophobia

Det är inte så ovanligt som man kan tro. Det finns många människor som inte tycker att skyltdockor är rara och fina att se på. Istället så börjar de svettas och grips av panik då de ser damerna och herrarna som står i skyltfönster. För den som driver en butik så kan det bli besvärligt att hantera butiksinredning om varje docka känns som ett hot mot den mentala hälsan.

Då finns det två val. Antingen att undvika skyltdockorna och jobba med andra verktyg för skyltning, eller att börja med kognitiv terapi för att bli av med rädslan.

Det är inte bara en skyltdocka som skrämmer

Normalt sett så är det inte bara en skyltdocka som har en skrämmande effekt då en person lider av Pediophobia. Det kan till exempel vara så att ett barn bara gråter då föräldrar tar fram en docka eller annat kramdjur som har mänskliga former. Om det här fortsätter då barnet blir äldre och börjar förstå vad en docka är så kan det röra sig om rädsla.

De som har Pediophobia kan också vara rädda för saker som har med dockor att göra. Det kan räcka att se en miniservis för att få känslor av obehag. Exakt vad detta beror på är svårt att säga. En del menar att det kan ha att göra med dockans verkliga former och uttryck. Att det känns obehagligt att möta något som ser verkligt ut men inte är det.

Filmens påverkan

Det är förstås också så att filmer och populärkultur har påverkar hur vi ser på skyltdockor och dockor att leka med. Det finns gott om skräckfilmer där handlingen involverar dockor som först ser snälla ut men sedan blir till monster. Om du har utsatts för den här typen av film som barn så är det kanske inte så konstigt att du har utvecklat ett ogillande av dockor.

Men att inte vara så förtjust i dockor och att vara rädd är inte samma sak. Den som lider av verklig fobi kommer inte att kunna komma skyltdockorna nära utan att bli riktigt rädd och kanske också sjuk.

Inte svårt att behandla

Som väl är så är det inte svårt att behandla Pediophobia. Det finns gott om metoder för att bli av med rädslan. Svenska psykologer och terapeuter har god erfarenhet av detta. Om du upplever att en skyltdocka gör dig rädd på ett onaturligt sätt så ska du söka hjälp. Det bör du göra för du kommer knappast att kunna undvika skyltdockor för resten av ditt liv. De är en naturlig del av butiksinredning och lär förbli det.

21 Jun 2018