Vad är värmebehandling bra för?

Om man hade ställt frågan om vad värmebehandling av butiksinredningsdetalger är bra för då alla metallföremål skapades genom gjutning så hade man mest framstått som mindre begåvad. Än idag så kan man ju tycka att det är självklart att man måste värma metall för att kunna forma den. Men ju mer man lär sig om metallbearbetning ju tydligare blir det att värmebehandlingen handlar om så mycket mer än att forma ett material eller en detalj. Det här är nämligen det som kan innebära en hållbar komponent som dessutom är vacker att se på.

 

Värmebehandling för form och yta

Visst behandlar man fortfarande stål och metaller med värme för att forma. Metallgjutning är fortfarande en viktig form av metallbearbetning men det finns även andra metoder där man mjukar upp metallen för att på så sett påverka den. Det handlar då inte bara om formen utan även om ytan. Då man vill se en yta som klarar mer så kan man använda sig av värmebehandling där legeringar tillförs så att man får en vacker yta som dessutom står emot slitage på ett fantastiskt sätt, något som är viktigt eftersom butiksinredningen slits ordentligt i butiker.

 

Högre kvalitet

Värmebehandlingen leder även till högre kvalitet då man kan påverka materialets egenskaper och få fram en detalj som är bra mycket bättre än innan behandlingen. Därför kan man se att värmebehandlingsteknik även används som efterbearbetning då man vill få en riktigt bra detalj. Ta bara svetsning som exempel. När man svetsar på rätt sätt så kan man ju få en metallbit som är bra mycket starkare än vad den först var och detta tack vare värmebehandlingen. Läs mer om värmebehandling på Gnosjöregionens hemsida www.gnosjoregion.se eller på www.metallbearbetning.se.

2 Mar 2014